Verborgen parel
Maak kennis met mooie plekjes, monumenten, bijzondere musea en andere bezienswaardigheden in Zuid-Holland.
Een museum ‘dat er landelijk toe doet’
Stedelijk Museum Schiedam, foto Loes van Duijvendijk
Schiedammers boffen maar. Een prachtige binnenstad, de hoogste klassieke windmolens ter wereld, overal jenever… En dan ook nog een schitterend museum.
Het Stedelijk Museum Schiedam is een museum voor moderne en hedendaagse Nederlandse beeldende kunst. Het staat bekend om zijn grote collectie van de kunstbeweging Cobra. Karel Appel heeft de zolder van het museum nog een tijdje gebruikt als opslagruimte voor zijn schilderijen. Maar ook de stadsgeschiedenis van Schiedam heeft een plek in het museum: in het Panorama Schiedam vind je de verhalen van de stad. 100 bezoekers
Het museum bestaat dit jaar 125 jaar, wat groots gevierd wordt op zaterdag 26 oktober. Wel bijzonder: de eerste 11 jaar van zijn bestaan kon eigenlijk niemand naar het museum toe: publiek was pas vanaf 1910 welkom, en dan alleen op de woensdagmiddagen. Er kwamen in die tijd ongeveer honderd bezoekers per jaar. Inmiddels is dat aantal flink opgekrikt: jaarlijks bezoeken nu zo’n 70.000 mensen het museum.
Jong en divers publiek
Niet alleen de bezoeker weet het museum te vinden: ook de Raad voor Cultuur waardeert de manier waarop het museum omgaat met zijn collectie: “Voorbeeldstellend”, zo noemt de raad de artistieke en inhoudelijke programmering. Een van de zaken die het museum bijzonder goed doet, is het aantrekken van een jong en divers publiek. Dat levert niet alleen lof op, maar ook geld: op voordracht van de provincie Zuid-Holland mag het Stedelijk Museum Schiedam meedoen in de verdeling van de Rijkssubsidie voor culturele instellingen ‘die er landelijk toe doen’.
Elke provincie mag maar 1 instelling voordragen, dus dat is nogal wat. Het levert het museum €1 miljoen op voor de periode 2025-2028. De kennis over het bereiken van nieuw publiek gaat het museum delen met de andere musea in Zuid-Holland.
Kapel Stedelijk Museum Schiedam, Foto Ernst Moritz