Verborgen parel

Maak kennis met mooie plekjes, monumenten, bijzondere musea en andere bezienswaardigheden in Zuid-Holland.

Bunkerroute De Punt

Het Zuid-Hollandse kustlandschap staat bekend om de afwisseling en mooie natuur. Maar wist je dat er ook veel cultuurhistorische overblijfselen te vinden zijn? Neem nou de bouwwerken van de Atlantikwall, één van de grootste verdedigingslinies uit de westerse geschiedenis. De Duitsers lieten deze tijdens de Tweede Wereldoorlog bouwen om een invasie van geallieerden aan de westzijde van hun 'Derde Rijk' te voorkomen. Maak je klaar voor een wandeling langs een stukje militair erfgoed.

Bunkerroute

In recreatiegebied De Punt, niet ver van de Brouwersdam vind je namelijk een bijzondere bunkerroute en een belevingsbos. De bunkerroute bestaat uit een aantal uitgegraven bunkers die door een looproute met elkaar verbonden zijn. De Duitsers legden dit complex in de Tweede Wereldoorlog aan om Goeree-Overflakkee te kunnen verdedigen tegen een invasie vanaf zee. Na de oorlog verdwenen de meeste bunkers onder het zand, overwoekerd door braamstruiken. Een groep vrijwilligers groef het complex in zijn geheel uit. Een looproute van ongeveer een kilometer voert je langs de verschillende bunkers.

Leuk en leerzaam!

Het bunkercomplex in Ouddorp is door een groep vrijwilligers van Stichting WO2GO, met financiële ondersteuning vanuit de erfgoedlijn Atlantikwall, enkele jaren geleden in zijn geheel uitgegraven. De looproute van ongeveer een kilometer voert je langs de verschillende bunkers en is het hele jaar door te bezoeken.

Combineer je bezoekje met een uitstapje naar het naastgelegen belevingsbos. Zeker met kinderen een goede combinatie. Zo kun je een leerzaam en spannend uitstapje naar de bunkerroute afsluiten met een ontspannen, avontuurlijke wandeling langs waterpartijen en een heleboel mooie plekjes. Stilstaan bij de geschiedenis achter onze vrijheid en er daarna volop van genieten!

Elke dag beter. Zuid-Holland.

Deel deze pagina