Kort verhaal

Over de kracht en meerwaarde van vrijwilligersinitiatieven.

Fotografie: Remco Zwinkels

Zuid-Holland draait op vrijwilligers

Hoe bescherm je cultureel erfgoed? Door samen te werken, liefst ‘van onderop’, met mensen die zich lokaal inzetten voor behoud van hun eigen erfgoed. Dat is afgesproken in het Europese Verdrag van Faro. Via haar erfgoedtafels ondersteunt de provincie vele vrijwilligersinitiatieven in Zuid-Holland. We brengen er 3 in beeld.

"Ik wil niet achter de geraniums zitten."

Leefwerf De Biesbosch

Toen Nico Dolman net in Dordrecht woonde, zag hij mensen bezig op een oude scheepswerf in de stad. Omdat hij zelf een schippersverleden heeft, vroeg hij uit interesse wat ze daar aan het doen waren. “En sindsdien ben ik niet meer weggeweest!” Wat bleek? De werf en een aantal binnenvaartschepen werden opgeknapt. Daar kon Nico goed bij helpen.

"Mensen vinden elkaar hier."

Villa Ockenburgh

Middenin het prachtige Ockenburgse Bos in Den Haag werken 100 (!) vrijwilligers aan verfraaiing van rijksmonument Villa Ockenburgh. Karin Zwinkels, voorzitter van de Stichting tot behoud van de Historische Buitenplaats Ockenburgh: ”Het begon ooit als burgerinitiatief om de villa nieuw leven in te blazen, na 20 jaar leegstand. Inmiddels beheren we de villa en het groen eromheen, inclusief kas en moestuin.”

"Het is óns plan."

Havenkanaal Sommelsdijk

Moet je twee rechterhanden hebben om vrijwilliger te zijn? Nee hoor, er moet immers ook vergaderd worden. Wim Bosdijk en Hans Bruggeman vertegenwoordigen allebei een lokale ‘achterban’ aan de erfgoedtafel Historisch Haringvliet. Wim de Molenstichting; Hans de Sociëteit Rethorica Sommelsdijk. Samen willen ze het Havenkanaal Sommelsdijk beter zichtbaar maken.

Elke dag beter. Zuid-Holland.

Deel deze pagina