Rijdende zonnepanelen zijn nog maar het begin
Zuid-Hollandse Nieuwe
Nieuwe ondernemers en veelbelovende startups in de spotlights.
Fotografie: Martijn Beekman
Zonnepanelen die niet op je dak liggen, maar over een akker rijden. Zie je het voor je? Bij Dogterom in Oude-Tonge gebeurt het.
Jacob Jan Dogterom: “De mobiele panelen rijden met 5 meter per uur over de akkers, 10 uur per dag. Het is voor de planten alsof er tijdelijk een wolk voor de zon schuift. Er hangt ook een druppelsysteem onder de panelen, zodat de gewassen meteen water krijgen. In de schaduw. Dit is een eerste prototype, dat we nog verder gaan ontwikkelen, verfijnen en uitbreiden.”
“We hebben de teelt voor elk gewas laten doorrekenen op CO2-uitstoot.”
Van tulpen tot wintertarwe Dogterom verbouwt tulpen, uien, aardappelen, suikerbieten en wintertarwe. “We hebben de teelt voor elk gewas laten doorrekenen op CO2-uitstoot”, zegt Jacob Jan. “De planten nemen tijdens de groei ongeveer evenveel CO2 op als we met de productie van kunstmest en zo in het milieu brengen. Alleen de oogst en opslag kosten meer energie en Co2-uitstoot dan ze opbrengen of afvangen. Daar willen we dus verder verduurzamen.”
Zon, wind en waterstof “We willen daarom alle fossiele energie die we nu nog voor onze machines en installaties gebruiken, vervangen door hernieuwbare energie. Zon en wind zijn daarvoor nodig, maar niet voldoende. Groene waterstof kan de opslagcapaciteit bieden die we zoeken. Vandaar H2GO: Goeree-Overflakkee als proeflab voor de toepassing van zon, wind en waterstof.”
4 Mw nodig Jacob Jan heeft het allemaal laten berekenen: “We moeten 4 Megawatt (Mw) opwekken om ‘off-grid’ te gaan, dus zonder netaansluiting te werken. Er ligt nu 1,3 Mw aan zonnepanelen op onze daken, de rijdende panelen moeten 1,2 Mw gaan leveren en we willen een windmolen bouwen die 1,5 Mw levert. Dat laatste ligt nog een beetje moeilijk, omdat de inwoners van Goeree-Overflakkee is beloofd dat er geen windmolens meer bij komen.”
Pilotstatus
Volgens Jacob Jan gaat het vooral om (politieke) durf: “Geef ons bedrijf een pilotstatus, dan kunnen we de komende 15 jaar allerlei vernieuwingen ontwikkelen. Met de voedsel- en energiecrisis waar we nu al middenin zitten, is het hoog tijd om stappen te zetten. We hebben als midden- en kleinbedrijf ruimte nodig om te verduurzamen, het kan niet alleen van de multinationals en de energiebedrijven komen.”