Kort verhaal

Lees meer over veiligheid op het water én over schoon varen: wat kun je van de provincie verwachten?

Veilig en schoon varen

Het vaarseizoen is in volle gang. Dat betekent natuurlijk vooral véél plezier op het water voor bezitters van een boot. Een beetje varen, dobberen, zonnen, picknicken en borrelen… Heerlijk. Maar blijf wel opletten. Elk jaar gebeuren er weer ongelukken op het water. De beroepsvaart moet soms zigzaggen tussen recreanten die de regels niet kennen of niet respecteren.

Liever voorlichten dan handhaven

Daarom doet de provincie actief mee met de campagne ‘Varen doe je samen’. Gedeputeerde Jeannette Baljeu: “Door de samenwerking zijn we beter in staat om onze boodschap over te brengen bij alle gebruikers. Ook onze provinciale BOA’s zetten we daarvoor in. Zij informeren recreanten én beroepsvaart over de do’s en don’ts op het water. Een goede voorlichting is effectiever dan handhaven.”

Fluorescerende roeiers Je zou er misschien niet snel aan denken, maar vooral rond studentensteden als Delft en Leiden vind je ze op het water: de roeiers. Klein en laag-bij-de-grond. En ze zitten met hun rug in de vaarrichting. Extra redenen om goed de regels te volgen. De provincie heeft een tip-10 opgesteld in onderstaande video. John van Lochem, vaarinspecteur bij de provincie, heeft letterlijk de meest opvallende tip: “Trek vooral fluorescerende kleding aan. Door jezelf goed zichtbaar te maken, maak je jezelf toch wat groter, ondanks dat je maar een klein stipje bent op onze vaarweg.”

Schoner op het water

Naast veiligheid is duurzaamheid op het water ook belangrijk. Elektrisch rijden is tegenwoordig al heel gewoon; elektrisch varen komt langzamerhand op gang. Maar net als op het land, heb je daar ook langs de waterkant laadpalen voor nodig. Voor de opening van het vaarseizoen zijn in Delft 2 steigers voorzien van elektrische laadpunten, met provinciale subsidie. Zo wordt het op het water niet alleen veiliger, maar ook schoner.

Elke dag beter. Zuid-Holland.

Deel deze pagina