Spiegelen
Anne Visser is Programmamanager Cybersecurity- en Weerbaarheid bij Security Delta (HSD)
Fotograaf portret: Sven van der Lugt, groepsfoto: HSD
Digitale weerbaarheid in Zuid-Holland: Samen sterk tegen cyberdreigingen
Digitalisering en innovatie bieden enorme kansen voor de provincie Zuid-Holland. De Zuid-Hollandse maakindustrie, maritieme sector en toonaangevende tuinbouwcluster leveren een belangrijke bijdrage aan de economische motor in Nederland. Echter, met die kansen komen ook uitdagingen. Cyberdreigingen nemen toe, en juist onze sterk verbonden ketens maken ons kwetsbaar. Een cyberaanval op één schakel kan ernstige gevolgen hebben voor de hele keten, en een flinke kostenpost zijn voor een onderneming met gemiddelde kosten van 270.000 euro per incident. Toch zijn veel organisaties niet voorbereid, terwijl de kans op een cyberaanval jaarlijks 20% bedraagt, veel hoger dan de kans op brand waarvoor bedrijven doorgaans goed voorbereid en verzekerd zijn. Cybersecurity wordt nog te vaak gezien als een bijzaak, terwijl de impact van een aanval desastreus kan zijn.
Kleinere organisaties lopen vaak achter als het gaat om cybersecurity. Over het algemeen geldt: hoe groter en volwassener een bedrijf, hoe beter de digitale beveiliging op orde is. Tegelijkertijd worden ICT-systemen steeds meer geïntegreerd binnen bedrijfsketens en verbonden met het internet. Dit maakt de hele keten kwetsbaar, want deze is uiteindelijk zo sterk als de zwakste schakel.
Cybercriminelen spelen hierop in door gericht te zoeken naar de makkelijkste toegangspunten. Dankzij technologieën zoals AI en kwantumcomputing worden hun methoden steeds geavanceerder. Dit maakt cybersecurity een voortdurende race tegen nieuwe dreigingen. Maar digitale weerbaarheid gaat verder dan alleen techniek—ook menselijk handelen en goed ingerichte processen zijn cruciaal om aanvallen te voorkomen en schade te beperken.
Om de digitale weerbaarheid op alle niveaus te versterken, brengt Security Delta (HSD) partijen uit diverse sectoren samen. Alleen door gezamenlijke inspanningen kunnen we de cyberdreigingen van vandaag en morgen effectief bestrijden. Voor vitale organisaties is samenwerking en kennisdeling al langer een prioriteit, maar ook niet-vitale bedrijven moeten hun weerbaarheid vergroten. Dit is een uitdaging, omdat zij vaak niet over de benodigde kennis en middelen beschikken. Daarom zijn we, in samenwerking met de provincie Zuid-Holland, initiatieven gestart om juist deze bedrijven te ondersteunen.
Een goed voorbeeld is het recent gelanceerde Cyberweerbaarheidscentrum voor de Zuid-Hollandse Maakindustrie, opgericht in samenwerking met onder andere Hi Delta en Lely. Dit centrum ondersteunt maakbedrijven bij het versterken van hun digitale weerbaarheid. Dit initiatief bouwt voort op het succes van Cyberweerbaarheidscentrum Greenport, het eerder met Greenport West-Holland opgerichte samenwerkingsverband voor het tuinbouwcluster, en de samenwerking met FERM dat zich inzet voor de digitale veiligheid van de Rotterdamse haven. Zo worden belangrijke Zuid-Hollandse sectoren ook echt veiliger en weerbaarder. De publiek-private samenwerking gaat verder dan het delen van informatie en middelen. Met specialisten worden ook nieuwe technologieën ontwikkeld, aandacht besteed aan veilige hard- en softwareproducten en mensen opgeleid om zowel de IT als de OT-omgeving te beschermen.
Security Delta werkt samen met partners om zowel digitale veiligheid te verbeteren als economische kansen te benutten. Dit doen we door nieuwe technologieën en toepassingen te verkennen, zoals kunstmatige intelligentie (AI) en cybersecurity. We richten ons ook op slimme elektriciteitsnetwerken (smart grids) die vanaf het begin veilig worden ontworpen (secure by design) en op technologieën die zowel voor civiele als militaire doeleinden gebruikt kunnen worden (dual-use). Door deze samenwerkingen helpt Security Delta bedrijven en organisaties om veiliger en innovatiever te werken.
In samenwerking met onder andere InnovationQuarter, regionale hubs, key spelers uit het bedrijfsleven, kennisinstellingen en de overheid en met een belangrijke rol voor startups en scaleups, benutten we de bestaande infrastructuur van labs en campussen. We verbinden de brede regionale agenda met de nationale Nederlandse Technologie Agenda en Europese innovatiefondsen, want alleen samen maken we Nederland digitaal weerbaarder en werken we aan banen voor de toekomst van Zuid-Holland.

“Cybersecurity wordt nog te vaak gezien als een bijzaak, terwijl de impact van een aanval desastreus kan zijn”