Zuid-Holland als proeftuin voor de wereld

Zuid-Hollandse Nieuwe

Nieuwe ondernemers, projecten, initiatieven of veelbelovende startups in de spotlights.

Fotografie: Kick van Laar van Gritwurks

Eerste kweekvleesboer ter wereld in Zuid-Holland

Corné van Leeuwen is melkveehouder én kaasmaker. Zijn vader was de eerste boer in Nederland met een melkrobot. En nu zet Corné die innovatieve traditie voort, als eerste boer die kweekvlees gaat produceren naast zijn melkveehouderij. Op zijn erf  waar zijn familie al generaties lang werkt, is inmiddels een mooie plek gecreëerd waar wetenschap, technologie en boerenverstand samenkomen.

Kweekvlees wordt gemaakt van een klein beetje dierlijk weefsel, bijvoorbeeld een spiercel van een koe. Die cel groeit in een speciale tank, een bioreactor van RespectFarms, waarin alle omstandigheden precies goed zijn: temperatuur, voeding en zuurstof. Zo kan vlees groeien zonder dat er een dier geslacht hoeft te worden.

De technologie is nog in ontwikkeling, maar biedt grote kansen. Kweekvlees stoot veel minder broeikasgassen uit, gebruikt tot 95% minder land en verbruikt veel minder water dan traditioneel vlees. Daarmee kan het een belangrijke bijdrage leveren aan een duurzamer voedselsysteem met meer plantaardige én nieuwe eiwitbronnen.

Corné : “Ik sta open voor innovaties en als boer moet je wel mee met de veranderende tijd. Kweekvlees is voorlopig een niche markt. In 4 jaar tijd willen we dit product in elk geval markt ready krijgen. Op welke schaal, dat weten we niet.”

Door die onzekere factor kwam de subsidie van de provincie als geroepen. “Niemand kon mij garanderen dat dit slaagt. Er zitten risico’s aan, de wetgeving voor kweekvlees is nog in ontwikkeling bijvoorbeeld. Dus zonder investering van de provincie was ik hier niet mee gestart.”

“Ik sta open voor innovaties en als boer moet je wel mee in deze veranderende tijd.”

De provincie Zuid-Holland ondersteunt het project met een half miljoen euro. Dat geld wordt gebruikt voor kennisuitwisseling, voorlichting en het opzetten van het experience center. Zo helpt de provincie mee om boeren, scholen en andere belanghebbenden te betrekken bij deze grote innovatie.

Of hij het kweekvlees wel eens geproefd heeft? Corné: “Nee dat niet. Maar ik weet hoe een goed stukje vlees smaakt en ik hoor terug dat dit exact hetzelfde is qua smaak en textuur. Ik kijk ernaar uit dat dit straks op kleine schaal te kunnen vermarkten.”

Wat in Schipluiden begint, kan wereldwijd navolging krijgen. RespectFarms werkt al samen met partners in binnen- en buitenland, en verwacht dat het model later ook toepasbaar is in andere landen. Zo wordt een Zuid-Hollandse boerderij een proeftuin voor de wereld.

Krachtig Zuid-Holland

Contact

Deel deze pagina

Colofon