Interview

Ons woonbeleid: voor wie doen we het?

Thuis gezocht: gezichten achter de woningnood in Zuid-Holland

Fotografie: Remco Zwinkels

In Zuid-Holland worden de meeste woningen van heel Nederland gebouwd. Daarbij wordt met iedereen rekening gehouden. Want voor meerdere groepen mensen zijn er te weinig goede woningen. Omdat er in het debat te weinig aandacht is voor de woningzoekenden zelf, is er nu een rondreizende expositie die hen in beeld brengt. Op deze plek voor een keer geen interview, maar een extra podium voor deze groepen mensen.

Jongeren

Een belangrijke groep woningzoekenden is de jongeren. Velen wonen nog bij hun ouders, of op een kleine studentenkamer waar ze op korte termijn uit moeten. Zo woont de 23-jarige Gijs in een huis met 16 huisgenoten. Hij zou graag met vrienden in Den Haag wonen, maar daar zijn woningen om te delen, heel moeilijk te vinden. En voor een sociale woning verdient hij te veel.

De eerste Betaalbaar Wonen-prijs ging eerder dit jaar naar de bouw van zogeheten ’friends-woningen’: huizen die je deelt met mensen met wie je geen liefdesrelatie hebt. Precies wat Gijs zoekt dus.

Ouderen

Voor ouderen is het ook lastig om een geschikt huis te vinden. Zij wonen vaak in een gezinswoning die te groot is en meerdere verdiepingen heeft. Zo merken Manuela en haar man dat de jaren gaan tellen. De 73-jarige heeft sinds een val van de trap last van haar rug. Niet alleen het traplopen is dan lastig, maar ook het doen van het huishouden. Daarom zoeken ze een gelijkvloers appartement, maar dat is niet makkelijk te vinden.

“Ik doe nu elke dag boodschappen, omdat het gewoon niet meer te dragen is.”

Voor deze doelgroep is het niet alleen belangrijk dat er meer huizen komen, maar ook goede voorzieningen. Een wijk moet goed bereikbaar zijn met het openbaar vervoer, zodat mensen niet (meer) afhankelijk zijn van een auto. Daarnaast is het belangrijk dat bijvoorbeeld de supermarkt om de hoek zit.

Een oplossing hiervoor is ‘optoppen’. Hierbij wordt een extra woonlaag op een bestaand appartementencomplex geplaatst. Dat levert extra woningen op in de buurt van bestaande voorzieningen. De inkomsten hiervan kunnen gebruikt worden om het bestaande gebouw te verbeteren, bijvoorbeeld door een lift toe te voegen.

Kwetsbare mensen

Een derde groep bestaat uit mensen die om wat voor reden dan ook in de problemen zitten, of zaten. Of dat nu om een onveilige thuissituatie, schulden, of een medische oorzaak gaat. Zo kon Jordy door financiële problemen niet aan een woning komen, nadat hij op 18-jarige leeftijd op eigen benen kwam te staan. Hij woonde noodgedwongen in een recreatiewoning, in een onleefbare huurwoning, en hij moest overnachten bij vrienden. Inmiddels is hij 26 en woont hij samen met zijn vriendin. Ook zit hij in het bestuur van de organisatie ‘1828’, als onderdeel van het traject Jongeren Perspectief Fonds. In die rol denkt hij mee over nieuwe woonvormen voor jongvolwassenen.

“Ik heb al acht jaar geen vast thuis.”

Ook Shalini (25) zit in een lastige situatie: ze woont met haar vader en broertje in een tweekamerappartement. Zij doet het overgrote deel van het huishouden, dus ziet ze haar vrienden weinig. Ze zou wel graag een huis willen kopen, maar in haar eentje is dat zo goed als onmogelijk.

Wat doet de provincie?

We zorgen ervoor dat de nieuwe woningen voor iedereen beschikbaar komen: jong en oud, arm en rijk, in stad en dorp. Ook controleren we of er voldoende sociale huurwoningen gebouwd worden en of die eerlijk verdeeld zijn over heel Zuid-Holland. Daarnaast helpen we gemeenten, corporaties en bouwers met kennis, kunde en geld. Zo blijft Zuid-Holland een fijn thuis voor iedereen.

Meer informatie

Wil je meer weten over wat wij doen om voor meer geschikte woningen in Zuid-Holland te zorgen?

Naar de website zuid-holland.nl/wonen
Abonneer je op de nieuwsbrief Wonen

Krachtig Zuid-Holland

Contact

Deel deze pagina

Colofon