Kort verhaal
Over een gezonde keuken voor iedereen, de droom van Groene Cirkel 'De Tuin van Holland'.
Fotografie: Remco Zwinkels
Gezond voedsel uit de Tuin van Holland
Een gezonde keuken voor iedereen, dat is de droom van Groene Cirkel ‘De Tuin van Holland’. Op 29 september 2022 bekrachtigden 17 toonaangevende partijen hun samenwerking met de ondertekening van een convenant. Chefs, boeren en artsen ontwikkelen richtlijnen voor een smaakvolle, gezonde keuken, die verbonden is met het land.
Natuurlijke omgeving
“Wat we eten en hoe de wereld eruitziet, dat zien we los van elkaar. En dat is natuurlijk niet zo”, zegt Koos Biesmeijer, wetenschappelijk directeur van Naturalis Biodiversity Center. “Biodiversiteit klinkt abstract, maar we maken zelf ook deel uit van een ecosysteem. Het gaat om al het leven op aarde. Een natuurlijke omgeving hebben we gewoon nodig voor onze toekomst.”
Gezonde bodem
“Ik gun dit iedere boer”, vertelt akkerbouw-pionier Cornelis Mosselman. “We zijn hier op zoek naar de duurzame toekomst van de landbouw.” In 2018 gooide hij het roer rigoureus om en stapte over op biologische strokenteelt. “In 5 jaar tijd is mijn bodem enorm vooruitgegaan, die is veel sterker en veerkrachtiger geworden. Nog 5 jaar en je hebt een echt gezonde bodem waar iets gezonds groeit.”
Leefstijl en gezondheid
Advocaat van gezonde voeding, dat beschouwt Hanno Pijl als zijn rol binnen De Tuin van Holland. De endocrinoloog en hoogleraar diabetologie in het LUMC vraagt al ruim 15 jaar aandacht voor de impact van onze leefstijl op onze gezondheid. “Als arts kan ik mensen duidelijk maken hoe belangrijk voeding is voor de algemene gezondheid. Daarbij gaat het niet alleen om zorg, maar juist ook om preventie. De Tuin van Holland wil het mensen makkelijker maken te kiezen voor gezonde voeding.”
Kijkje in de keuken
Samen met Dutch Cuisine heeft De Tuin van Holland uitgangspunten geformuleerd voor een hedendaagse, gezonde, seizoensgebonden en duurzame Nederlandse keuken. Hoe is het om hiermee te werken in de praktijk? Het keukenteam van provincie Zuid-Holland had in april de primeur. Chefkok Bas Cloo nam hen in een workshop stap voor stap mee in koken volgens Tuin van Holland-principes.
Gedeelde droom
Groene Cirkels is een uniek en uitgebreid netwerk waarin innovatieve bedrijven, kennisinstellingen, overheden en maatschappelijke organisaties op basis van gelijkwaardigheid samenwerken aan een gedeelde droom. Ook de natuur is daarbij een gelijkwaardige partner. Groene Cirkels wil actief bijdragen aan een betere leefomgeving, een circulaire economie en een gezonde toekomst.
Deelnemende partners zijn BI-JOVERA, Dutch Cuisine, Groene Hart Streekproducten, HAS Hogeschool, Hoeve Biesland, Horesca Horecavo, Huis ter Duin, Hutten Catering, Koninklijke Horeca Noordwijk, LUMC, Naturalis, Noordwijde, ROC Amsterdam, Slow Food Groene Hart, TU Delft, Voedselfamilies Zuid-Holland.