Wat te doen met schapenwol?

Zuid-Hollandse Nieuwe

Nieuwe ondernemers en veelbelovende startups in de spotlights.

Wist je dat 95% van alle schapenwol in Nederland wordt opgeslagen? Wol levert weinig op en daarmee is schapen scheren vooral een kostenpost. Janne de Hoop ontdekte dat schapenwol juist heel waardevol kan zijn, bijvoorbeeld voor woningisolatie. Zij richtte het Hollands Wol Collectief op.

Het Hollands Wol Collectief koopt wol op bij schapenboeren tegen een eerlijke prijs, waarna de wol lokaal verwerkt en doorverkocht wordt. Het initiatief ontstond tijdens een hackathon van provincie Zuid-Holland en BlueCity in Rotterdam. De hackathon bracht innovatieve circulaire ondernemers bij elkaar. Janne de Hoop werkte tot voor kort bij de provincie als procesmanager Groene Cirkels en heeft haar baan inmiddels opgezegd om fulltime met het Wol Collectief door te gaan.

"Schapenhouders kregen hun wol niet verkocht. En dat terwijl wol zo’n veelzijdig en hernieuwbaar materiaal is."

Enkele cijfers

De provincie Zuid-Holland wil in 2050 volledig circulair zijn. 1 miljoen kilo wol ging jaarlijks de verbrandingsoven in. Nederland telt 525.000 schapen

De wol wordt bijvoorbeeld gebruikt voor producten als vilt, meubelbekleding, isolatiematerialen en dakbedekking. Groot voordeel: wol is gewoon in Nederland beschikbaar en hoeft niet de hele wereld over gesjouwd te worden. Door wol binnen Nederland te gebruiken, besparen we op transportkosten en zorgen we voor werkgelegenheid.

Fotografie: Anne-Laure Kok, Chris Vemer (RTV Rijnmond), René Zoetemelk

Elke dag beter. Zuid-Holland.

Deel deze pagina