Kort verhaal

Samen gezellig wandelen!

Wandelen kan altijd

Zelfs, of misschien wel juist, in coronatijd. Maar sommigen hebben een duwtje nodig om in beweging te komen. De Stichting Gezond Natuur Wandelen is daar goed in en krijgt daarbij steun van de provincie.

Laagdrempelig Ronald van Zon was in 2014 een van de initiatiefnemers voor de stichting. “We willen mensen in beweging krijgen die misschien afgeschrikt worden als het over ‘sporten’ of over ‘doelen stellen’ gaat. Daarom is de opzet bewust laagdrempelig: 1x per week een uurtje wandelen in groepsverband, gratis, op een vaste tijd en onder begeleiding van een vrijwilliger. Je hoeft je niet van tevoren aan te melden. De wandelroute is altijd zo groen mogelijk en onderweg vertelt de vrijwilliger af en toe iets over de natuur die je tegenkomt.” Vrijwilligers volgen dan ook een cursus Natuurbeleving voordat ze op pad gaan, evenals overigens een cursus EHBO en een wandeltraining.

Natuurlijk gezellig De stichting heeft bewust voor ‘natuur’ gekozen als essentieel element in de wandelingen. Van Zon: “Mensen lopen graag in de natuur. Bovendien vormen de natuurverhaaltjes van de vrijwilliger een moment van ontspanning, juist als mensen letterlijk lopen te piekeren.” Natuur verbindt bovendien, en dat is te merken: deelnemers waarderen het sociale aspect van ‘samen wandelen’. Het is gezellig tijdens het wandelen, en na afloop wordt samen koffie gedronken.

Actief in Zuid-Holland Wandelen kan inmiddels in 9 provincies. Van Zon: “We zijn nu in Zuid-Holland actief in 16 gemeenten, met 36 wandelgroepen. We werken samen met allerlei partners, zoals De Groene Motor, IVN, Staatsbosbeheer, Dunea, gemeenten en provincies. Zuid-Holland is een waardevolle partner voor ons: met hun financiële steun hebben we het netwerk van natuurwandelingen opgebouwd, kunnen wij publiciteit regelen en de vrijwilligers een cursus Natuurbeleving laten volgen.”

Dichtbij huis Het initiatief van de Stichting Gezond Natuur Wandelen sluit goed aan bij de inspanningen van provincie Zuid-Holland voor meer mogelijkheden om dichtbij huis te sporten en te bewegen. De provincie ondersteunt activiteiten als samen wandelen en zorgt voor een beweegvriendelijke omgeving. Wie mee wil wandelen, vindt op www.gezondnatuurwandelen.nl alle informatie, inclusief de wekelijkse wandellocaties.

Elke dag beter. Zuid-Holland.

Deel deze pagina