Spiegelen

In deze gastcolumn laten we graag anderen aan het woord. Dit keer: Suzanne van Reij, teamleider en verenigingsadviseur bij Vlaardingen in Beweging.

Fotografie: Remco Zwinkels

De kracht van sport inzetten? Ga voor de lokale totaalaanpak!

Dat sport en bewegen gezond is -ervoor zorgt dat je fit blijft of weer wordt- daar hoeven we gelukkig niet veel mensen meer van te overtuigen. En ook (maatschappelijke) organisaties juichen de inzet van sport en bewegen steeds vaker en enthousiaster toe. Niet alleen om de fitheid van mensen te verbeteren, ook om te zorgen voor sociale contacten en plezier. En om mensen meer zelfvertrouwen te geven en veerkrachtiger te maken. Mijn collega's en ik zetten die kracht van sport en bewegen dagelijks in.

Maar hoe doe je dat, de kracht van sport inzetten? Als lokale sportserviceorganisatie -dé beweegmakelaar van Vlaardingen zeggen wij zelf- hebben we daar inmiddels veel ervaring mee. We hebben een groot netwerk in de stad opgebouwd en we verbinden dagelijks sport- en beweegvraag en -aanbod aan elkaar. We willen dat zoveel mogelijk verschillende inwoners profiteren van de kracht van sport. Dat lukt mijn inziens het beste bij een lokale en integrale totaalaanpak.

Een mooi voorbeeld van deze totaalaanpak is onze inzet op de doelstelling 'de jeugd vaardiger in bewegen'. We geven op veel Vlaardingse basisscholen bewegingsonderwijs en daarvoor hebben we het ViB-Beweegrapport ontwikkeld. Dankzij dit rapport krijgen wij, de scholen, de ouders én de kinderen inzicht in de Vaardigheid, Inzet en Beweegervaring van basisschoolkinderen. De Vaardigheid wordt gemeten aan de hand van motorische scores (MQ scan) tijdens de gymlessen. De Inzet wordt beoordeeld door onze gymdocenten. En de Beweegervaring brengt in kaart of kinderen zwemdiploma's hebben en of zij structureel aan sporten of bewegen deelnemen.

In samenwerking met de scholen wordt het ViB-Beweegrapport tegelijk met de reguliere rapporten meegegeven. Mijn collega's gaan vervolgens op school in gesprek met ouders van kinderen bij wie het beweegrapport opvallende informatie oplevert. Kinderen die op basis van het beweegrapport minder vaardig blijken, worden dan meteen uitgenodigd voor GymExtra! (Onlangs gekroond tot 'Het beste beweeginitiatief van Zuid-Holland'). Deze activiteit houdt in dat kinderen wekelijks in attractieve naschoolse gymlessen bijgespijkerd worden in de motorische ontwikkeling.

We ervaren dat we met deze aanpak de juiste kinderen (en ouders!) bereiken en zien dat de kinderen die meedoen aan GymExtra! beter gaan bewegen en er (meer) plezier in krijgen. Vervolgens koppelen we kinderen aan het bij hen passende sport- en beweegaanbod. Want omdat wij onze verenigingsondersteuning lokaal hebben georganiseerd kennen we de Vlaardingse sport- en beweegaanbieders goed en werken we nauw met hen samen. Zo kunnen we goed beoordelen welke aanbieder bij welke leerling past (en andersom).

Op deze manier zetten we door middel van lokale samenwerking en dankzij ons lokale netwerk sport effectief in als middel én bereiken we echt resultaten met de kracht van sport. Dit vraagt zoals eerder aangegeven om een totaalaanpak die de tijd en (financiële) mogelijkheid krijgt om zich te ontwikkelen en bewijzen. Met de geldprijs die we wonnen voor GymExtra! zorgt de provincie ervoor dat we onze totaalaanpak gericht op 'jeugd vaardiger in beweging' verder kunnen verbeteren en uitrollen. Lokale samenwerking en gaan voor de totaalaanpak blijven daarbij centraal staan!

"We zien dat de kinderen die meedoen aan GymExtra! beter gaan bewegen en er (meer) plezier in krijgen"

Elke dag beter. Zuid-Holland.

Deel deze pagina