Kort verhaal

Hoe zorgen we ervoor dat het onze natuur ook voor de wind gaat?

Windenergie is een welkome, duurzame bron van energie. Een mooie manier van stroom opwekken, zonder het klimaat te belasten of grondstoffen uit te putten. Maar hoe zorgen we ervoor dat het onze natuur ook voor de wind gaat? Bij de start van elk windpark vindt een uitgebreide natuurtoets plaats om de huidige situatie in kaart te brengen. En daarnaast zijn er volop initiatieven gestart om de effecten van windturbines op de natuur te verminderen.

Robin vogelradar

Om de vliegbewegingen van vogels op Maasvlakte 2 altijd goed in beeld te hebben, wordt een Robin Vogelradar ingezet. De radar helpt om het aantal vogelslachtoffers als gevolg van het windpark te beperken. “De informatie die de radar ons geeft gebruiken we als input voor de stilstandvoorziening”, aldus Jonne Kleyheeg, vogelecoloog Bureau Waardenburg. “Op basis van de analyse van de gegevens bepalen we de beslisregels om één of meerdere windturbines stil te zetten.”

Beelddetectie

Windpark Krammer werkt als eerste windpark in Nederland met een beelddetectiesysteem (DTBird) om vogelslachtoffers te voorkomen. Met dit systeem worden bepaalde vogelsoorten -zoals de zeearend- al op grote afstand gedetecteerd. Zo nodig worden de windturbines in hun omgeving automatisch stilgezet. Als de vogels weer zijn gevlogen, worden de turbines weer automatisch opgestart. Dit vogeldetectiesysteem wordt ook toegepast bij het windpark Oostflakkee.

Zwarte wiek

Wordt het aantal aanvaringsslachtoffers onder vogels verminderd als 1 wiek van een windturbine zwart wordt geverfd? Uit eerder onderzoek in Noorwegen bleek dat dit het aantal aanvaringen met 70 procent terugbracht. In Nederland kennen we deels andere vogelsoorten en een ander landschap. Daarom wordt nu onderzocht of de zwarte wiek ook in Nederland werkt. Het onderzoek is inmiddels gestart en loopt naar verwachting tot eind 2024.

Natuurinclusieve energietransitie

Het Rijk, de provincies, de Nederlandse WindEnergie Associatie (NWEA), TenneT en groene partijen als de Vogelbescherming Nederland, Zoogdiervereniging en de Natuur en Milieufederaties hebben de afgelopen jaren stevig en goed samengewerkt aan het traject NIEWHOL(Natuurinclusieve Energietransitie voor wind en hoogspanning op land). Het doel? Afspraken maken die zorgen voor ontwikkeling van windparken en hoogspanningsverbindingen op land, maar ook voor de vermindering van de negatieve effecten ervan op kwetsbare vogels en vleermuizen.

Elke dag beter. Zuid-Holland.

Deel deze pagina