Spiegelen

In deze gastcolumn laten we graag anderen aan het woord. Dit keer: Linda Duijndam van hoeve Biesland uit Delfgauw

Fotografie: Martijn Beekman

Zuivelse dilemma’s in het biologische bedrijf

Je kent ons misschien wel van de Voedselfamilies in Zuid-Holland, een netwerk van agrarische ondernemers die duurzaam werken om gezond voedsel te maken. Provincie Zuid-Holland steunt die missie, omdat ze kringlooplandbouw en korte ketens van grond naar mond belangrijk vindt. Net als wij.

Wij zijn Hoeve Biesland in Delfgauw en ik ben daar, samen met onze hulpboeren, de Groenteboerin. We hebben onze eigen Boerderijwinkel en bezorgen in de omgeving het Kistje vol Smaak. We leveren aan lokale horeca en aan de regionale groentemarkt Lekkernassûh in Den Haag. Naast groente en brood verkopen we vlees en zuivel van onze eigen koeien en producten van andere biologische bedrijven. We zijn een gemoderniseerd biologisch bedrijf dat vooruitstrevend en natuurinclusief werkt. Wekelijks ontvangen we meer dan 900 mensen op ons erf.

Sinds een half jaar hebben wij een melkfabriek(je) op ons eigen erf. Eerst werd alle melk opgehaald door de melktanks om naar de fabriek te gaan. Maar onze droom is om alles lokaal te houden en kringlopen te sluiten. Je moet als boer wel een beetje gek zijn om dit te doen, want het is moeilijk rendabel te krijgen. Gelukkig zijn wij wel precies zo gek.

Het voordeel van je eigen melk verzuivelen en verkopen is dat je de kwaliteit in eigen hand hebt. Onze melk is ongehomogeniseerd, en daar zijn we best een beetje trots op. Maar wat is homogeniseren van melk eigenlijk? En waarom doet Hoeve Biesland dat bewust niet? Als je melk homogeniseert wordt het onder hele hoge druk door een zeer fijne zeef geperst. De vetdeeltjes breken, en worden klein (en dus kapot) gemaakt. Ze worden verdrukt tot ze bijna even zwaar zijn als de water-deeltjes. Zo blijft de melk altijd goed gemengd (homogeen verdeeld) en kan hij lang in een (supermarkt)pak zitten zonder een roomkraag te krijgen.

Fijn als je van gemak houdt. Maar wij vinden het kapot drukken van de vetbolletjes helemaal niet nodig. Sterker nog, de originele structuur van de melk is juist wat de kwaliteit maakt. En die roomkraag na een paar dagen, die hoort er gewoon bij. Even schudden maar. Sommige mensen moeten daar wat aan wennen, maar dat nemen wij voor lief. Want dit is melk zoals de natuur hem bedoeld heeft.

Dus of je nu je groente, melk, zuivel, brood of vlees bij ons wilt kopen: blijf genieten van wat het gezonde boerenland voortbrengt! We zien je graag bij ons op de boerderij.

“Onze droom is om alles lokaal te houden en kringlopen te sluiten.”

Elke dag beter. Zuid-Holland.

Contact

Deel deze pagina

Colofon