Verborgen parel

Maak kennis met mooie plekjes, monumenten, bijzondere musea en andere bezienswaardigheden in Zuid-Holland.

Aanmeren bij de Romeinen

Rijke historie langs de Oude Rijn

Zwammerdam is een van de archeologische vindplaatsen binnen het gebied van de Neder-Germaanse Limes (voormalige noordgrens van het Romeinse Rijk). Meer eens aan bij de nieuwe Zwammerdamsteiger en laat je verrassen door de rijke historie van deze Neder-Germaanse Limes, die sinds de zomer van 2021 UNESCO Werelderfgoed is.

Romeins Erfgoed De steiger en laadpaal voor duurzaam elektrisch varen zijn onderdeel van het meerjarige project ‘Ervaar de Romeinse Rijn en Vliet’ van stichting Waterrecreatie Nederland. De provincie heeft hier uit de erfgoedlijn Limes en sport en recreatie subsidie voor verleend. Vanaf de aanlegsteiger is het via het Havenpad slechts enkele minuten lopen naar landgoed Hooge Burch. Hier zijn nog de contouren te bewonderen van het voormalige Romeinse Castellum NIGRVM PVLLVM.

Zwammerdamschepen “De steiger is een belangrijke schakel in het toegankelijk maken van het erfgoed in Zwammerdam vanaf het water,” aldus Kees van Velzen wethouder, van Alphen aan den Rijn. “Vooral vanwege de vindplaats van de Zwammerdam schepen, die nu in Archeon gerestaureerd worden en hopelijk straks geëxposeerd. Dit is een hommage aan het verleden.”

Elke dag beter. Zuid-Holland.

Deel deze pagina