Kort verhaal

Lees meer over groene waterstof: de duurzame energiedrager van de toekomst

Groene waterstof en de duurzame toekomst in Zuid-Holland

Groene waterstof is een van de duurzame alternatieven voor fossiele brandstoffen zoals gas. Zeker voor Zuid-Holland speelt groene waterstof een belangrijke rol, bijvoorbeeld voor de industrie, de binnenvaart en het openbaar vervoer.

Rotterdam groene waterstofhub voor Europa

foto: Erik Bakker

Het Rotterdamse havengebied heeft de expertise en de infrastructuur om straks de groene waterstofhub te worden voor Europa. Het Havenbedrijf Rotterdam, de gemeente Rotterdam, de provincie Zuid-Holland en andere partners werken aan de ontwikkeling van Rotterdam als Europe’s Hydrogen Hub.

Tankstation waterstofbussen Heinenoord In 2030 moet ál het openbaar vervoer in Zuid-Holland vrij zijn van schadelijke uitstoot. Daarom heeft de provincie een waterstoftankstation geopend.

Jacob Krogsgaard, CEO bij Everfuel: "Heinenoord heeft nu een van de grootste waterstoftankstations in Europa. Ik ben erg enthousiast over de bouw van dit tankstation en de samenwerking met onze partners. Voor mij laat dit zien dat we midden in de energietransitie zitten en dat groene waterstof een duurzame energiedrager is die bijdraagt aan uitstootvrij transport in de toekomst."

Duurzame binnenvaart

De provincie Zuid-Holland en de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen zijn 2 jaar geleden gestart met het programma RH2INE (Rhine Hydrogen Integration Network of Excellence). Ruim 30 partijen werken binnen het RH2INE-programma samen om de internationale binnenvaart duurzamer te maken met behulp van waterstof. RH2INE ontwikkelt de eerste Europese emissievrije corridor tussen Rotterdam en Genua. Het uiteindelijk doel is om de overstap te maken naar zero emissie varen in 2050.

Zuid-Hollandse regio's werken aan waterstof

Een aantal inspirerende voorbeelden op een rijtje

Neem een kijkje in inspiratiehuis ‘Stad Aardgasvrij’

Regionaal waterstofprogramma Groene Hart

Kansenkaart Drechtsteden

H2 platform: een groeiend samenwerkingsverband van 60 partijen

Elke dag beter. Zuid-Holland.

Deel deze pagina